Voor 2 personen
Ingrediënten:
- 250 gram kipfilet in blokjes
- halve komkommer
- 10 groene olijven
- 5 gram shoarmakruiden
- 150 gram (beker) volle yoghurt
- 2 tomaten
- 10 gram verse munt
- 10 gram verse peterselie
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 1 citroen
- 150 gram bulgur
- evt. halve theelepel suiker
- scheutje (balsamico)azijn
- olijfolie
- zwarte peper
Bereidingswijze:
- Meng in een kom de shoarmakruiden, 1-2 eetlepels olijfolie (voor warme gerechten), 1-2 eetlepels citroensap en peper. Voeg de kipstukjes toe en roer om. Zet de kom met kipmarinade opzij.
- Breng 250 ml water aan de kook (in een waterkoker). Doe de bulgur in een afsluitbare kom of kleine kookpan en voeg het gekookte water toe. Dek de kom of pan af en laat afgedekt 8-10 minuten staan. Daarna met een vork los roeren.
- Pel, halveer en snijd de ui in dunne halve ringen. Doe de helft in een schaaltje en meng met azijn (en evt. suiker).
- Voeg de andere helft van de ui toe aan de kipmarinade en roer om.
- Verhit in een grote koekenpan 1 eetlepel olie op middelhoog vuur. Voeg de kipmarinade toe en bak ca. 4-6 minuten totdat de kip gaar en de uienringen zacht zijn. (Roer regelmatig.)
- Neem de pan van het vuur en zet opzij.
- Snijd de komkommer over de lengte in 4 repen en vervolgens in kleine blokjes. Snijd de tomaten in 6-8 partjes. Meng 1-2 eetlepels citroensap met 1 eetlepel azijn, 2-3 eetlepels olijfolie (voor koude gerechten) en peper. Pluk de peterselie- en muntblaadjes en hak grof (doe de steeltjes weg).
- Roer de gehakte kruiden en citroendressing door de bulgur. Laat de uien uitlekken. Pel de knoflook en hak fijn. Roer de knoflook door de yoghurt en breng op smaak met peper.
- Verdeel de kip, tomaat, komkommer en olijven over de bulgur. Besprenkel met de yoghurtsaus en serveer met de uitgelekte uien.