Voor 6 personen
Ingrediënten:
- 500 gram tofu (1 groot blok)
- 800 gram aardappelen (helft zoete aardappel, helft gewone aardappel)
- 1 krop ijsbergsla
- 1 gele paprika
- 1 rode paprika
- 1 grote gele ui
- 2 tenen knoflook
- 1 grote appel
- 100 ml halfvolle melk
- kerriepoeder
- peper
- olijfolie
- jus (maggi)
Bereidingswijze:
- Tip: zet de tofu een avond van tevoren of in de middag al in de marinade.
- Zorg dat je alles eerst snijd en voorbereid. Dat werkt lekker overzichtelijk en ruimt meteen lekker op!
- Begin met het fijn snijden van alle groenten: snijd de paprika’s open (haal de zaadlijsten eruit) en snijd de paprika’s in blokjes, snijd de ui fijn, hak de knoflook, schil de appel en maak appelblokjes, snijd de ijsbergsla in reepjes, schil de aardappelen en snijd ze in even grote parten. Snijd de tofu tot gelijkmatige dobbelsteentjes.
- Voorbereiden tofu: maak een marinade van olijfolie, 2 eetlepels kerriepoeder, de knoflook en peper naar smaak. Voeg hier de tofu blokjes aan toe. Dek af en zet weg in de koelkast. Laat minimaal 2 uurtjes marineren (mag ook al avond vooraf)
- Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).
- Leg de gemarineerde tofu (met knoflook en marinade) op een vel bakpapier op een plaat, midden in de oven. Laat 25 minuten in de oven. In de tussentijd maak je de stamppot.
- Zet de aardappelen op het vuur en kook ze 15 minuten.
- Neem een wok. Fruit de ui 2 minuten in een klein scheutje olijfolie. Voeg de paprika’s toe en wok 3 minuten mee, verhit als laatste de appelstukjes heel even kort mee.
- Giet de aardappelen af, voeg de melk toe en stamp de stamppot (doe ik met een vork)
- Haal de tofu uit de oven. Neem het bakpapier aan 2 punten vast, til op en schuif de tofu en gebakken knoflook in de grote pan met stamppot. Roer door.
- Maak de jus aan met kokend water.
- Serveer de lentestamp, met in het midden een kuiltje jus.