Portugese koolsoep (Caldo Verde) Voor 2 personen
Ingrediënten:
- 8-10 grote (knoflook) olijven
- 5 gram harissakruiden (chilivlokken mild, paprika zoet, komijn, knoflookvlokken, korianderpoeder)
- 1 groene paprika
- 2 eetlepels boter
- 2 plakken (zelf gesneden) volkoren brood (met zaden)
- 2 bouillonblokjes (groente)
- 2 tenen knoflook
- 2 uien
- 400 gram gesneden savooiekool
- 6 kruimige aardappels
- olijfolie (voor warme gerechten)
- zwarte peper
Bereidingswijze:
- Verwarm de (hete lucht)oven voor op (200)220 graden.
- Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm. Halveer de paprika, verwijder de kern en snijd in 2 cm grote stukken. Halveer, pel en snijd de uien in dunne halve ringen. Pel de knoflook.
- Doe de boter met de harissakruiden in een kommetje en roer het geheel goed door.
- Breng 750 ml water aan de kook in de waterkoker.
- Verhit 1 el olijfolie in een middelgrote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak in 3 minuten glazig. Voeg de aardappelblokjes en paprikastukken toe en knijp de knoflook erbij met de knoflookpers. Bak nog 2 minuten.
- Voeg het gekookte water toe en de savooiekool en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Kook de groenten 10-12 min. totdat de aardappels uiteen beginnen te vallen.
- Breng de soep op smaak met zwarte peper.
- Giet de soep in kommen en serveer de olijven in een schaaltje ernaast. Besmeer de plakken brood met de harissaboter.