Portugese koolsoep

Met olijven en brood

Portugese koolsoep (Caldo Verde) Voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 8-10 grote (knoflook) olijven
  • 5 gram harissakruiden (chilivlokken mild, paprika zoet, komijn, knoflookvlokken, korianderpoeder)
  • 1 groene paprika
  • 2 eetlepels boter
  • 2 plakken (zelf gesneden) volkoren brood (met zaden)
  • 2 bouillonblokjes (groente)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 400 gram gesneden savooiekool
  • 6 kruimige aardappels
  • olijfolie (voor warme gerechten)
  • zwarte peper

Bereidingswijze:

  • Verwarm de (hete lucht)oven voor op (200)220 graden.
  • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm. Halveer de paprika, verwijder de kern en snijd in 2 cm grote stukken. Halveer, pel en snijd de uien in dunne halve ringen. Pel de knoflook.
  • Doe de boter met de harissakruiden in een kommetje en roer het geheel goed door.
  • Breng 750 ml water aan de kook in de waterkoker.
  • Verhit 1 el olijfolie in een middelgrote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak in 3 minuten glazig. Voeg de aardappelblokjes en paprikastukken toe en knijp de knoflook erbij met de knoflookpers. Bak nog 2 minuten.
  • Voeg het gekookte water toe en de savooiekool en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Kook de groenten 10-12 min. totdat de aardappels uiteen beginnen te vallen.
  • Breng de soep op smaak met zwarte peper.
  • Giet de soep in kommen en serveer de olijven in een schaaltje ernaast. Besmeer de plakken brood met de harissaboter.