“Ik neem mijn weegschaal mee op vakantie!”, zei een cursiste laatst tegen me. Mijn non-verbale reactie zorgde ervoor dat ze zich meteen ging verdedigen. Thuis woog ze zich namelijk ook iedere dag en ze wilde op vakantie ook haar gewicht onder controle houden. Het gaf haar rust als ze zich elke dag kon wegen. Ik zag het al voor me hoe ze haar weegschaal in haar koffer propte.
En zij is niet de enige die elke dag op de weegschaal gaat staan. Maar omdat dagelijks wegen een negatieve invloed kan hebben op het afvalproces, ga ik met deze cursisten de ‘Weegschaal Challenge’ aan met als doel dat ze gaan vertrouwen op hun eigen gevoel.
Allereerst leg ik ze uit waarom het getal op dat apparaat niet alles zegt:
Het lichaam bestaat o.a. uit vocht, botten, vet en spieren. Wanneer de wijzer van de weegschaal de verkeerde kant op slaat dan weet je niet wat er in gewicht is toegenomen.
Wanneer je meer zout eet (bijvoorbeeld als je gaat uiteten) of als het warmer weer is, dan houd je extra vocht vast. Dames die menstrueren zijn vaak ook 1 à 2 kilo zwaarder vanwege een andere vochtbalans. En kun je wat minder goed naar het toilet, dan heeft dit ook effect op je gewicht. Daarbij zijn spieren, bij eenzelfde massa, zwaarder dan vet. Dus wanneer je lekker gaat sporten en meer krachttraining gaat doen, zul je zwaarder worden. Maar uiteindelijk is het ontwikkelen van meer spieren weer goed om af te vallen want je brengt hiermee je stofwisseling op een hoger peil.
Na dit verhaal was mijn cursiste echter nog steeds niet helemaal overtuigd, dus ik ging verder …
Wat als je bewuste keuzes hebt gemaakt, je je goed voelt, fris en fruitig opstaat en ZEKER weet dat je bent afgevallen. Je stapt op de weegschaal maar ‘dat stomme apparaat’ geeft iets anders aan en je wordt meteen chagrijnig. Voordat je op de weegschaal ging staan voelde je je top en nu laat je een getal je humeur bepalen, raar toch?! Je denkt vervolgens: ‘Ziejewelhetluktmeweerniet’ en de kans dat je gaat ‘over-eten’ is groot. Want je begint morgen wel weer opnieuw. Je negatieve gevoel resulteert in negatief gedrag (meer eten) en zorgt voor een ‘positieve’ energiebalans (je eet meer dan je nodig hebt)... en je komt aan.
Kortom: besef dat de weegschaal puur een middels is om je voortgang te bepalen. Vertrouw dus op je gevoel. Maak afspraken met jezelf, focus je op gezonde voeding en maak keuzes. En heb je wat meer of iets anders gegeten dan gepland, compenseer dit dan door meer te bewegen.
Als je thuis komt van vakantie, een weekendje weg of uiteten, ga dan a.u.b. niet meteen dezelfde dag op de weegschaal staan. Pak je regelmaat weer helemaal op en een week later zul je zien dat de ‘schade’ meevalt. En geeft de weegschaal iets aan wat je niet bevalt, dan maak je nog wat meer de bewuste keuzes en sport je een keertje extra.
Tenslotte nog een aantal tips m.b.t. het wegen:
- Weeg jezelf 1x per week, altijd op hetzelfde moment. Het beste moment is direct na het opstaan. En weeg jezelf dus niet elke dag o.a. vanwege wisselingen in de hoeveelheid vocht in je lichaam.
- Zet de weegschaal op een harde, egale ondergrond.
- Gebruik altijd dezelfde weegschaal. De weegschaal bij je vriendin kan een heel ander gewicht aangeven.
- Weeg jezelf naakt.
- Zet de weegschaal op een plek waar je hem niet dagelijks ziet. Boven in de kast, in de kelder of garage maar dus niet op de slaap- of badkamer. Of zoals bovengenoemde cursiste uiteindelijk heeft gedaan: Breng de weegschaal naar je moeder!
Fit & Slank coach Roos Derckx