Gedrag veranderen? Je kunt het!! Bal je vuisten en voel je sterk.
Veel van ons gedrag is geautomatiseerd in de hersenen. Dat is een mechanisme dat ervoor zorgt dat we niet steeds over ons gedrag hoeven na de denken en onze aandacht op andere zaken kunnen richten. De hersenen zijn erop gericht om het veranderen van gedrag tegen te houden door ons bijvoorbeeld te laten geloven dat veranderen zinloos of onmogelijk is. Zelf als je echt wilt veranderen kan het in actie komen nog tegengehouden worden door vage doelen te stellen of door de actie uit te stellen (volgende week begin ik echt!)
Toegeven dat je je gedrag echt moet veranderen is lastig omdat je daarmee ook alle verantwoordelijkheid moet nemen. Als je overgewicht hebt dan kan je dat niet de buitenwereld verwijten, daar heb je zelf voor gezorgd.
Eten en koken zijn sociale activiteiten. Je eet met anderen, kookt voor anderen en wordt beloond met aandacht, gezelligheid, liefde. Als je wilt afvallen dan moet je veranderingen aanbrengen in het eten en koken en dat is een verandering die dus ook jouw omgeving beïnvloedt.
De snelste route naar gedragsverandering is: het veranderen van je gedrag!
Het nieuwe gedrag moet je een tijd lang volhouden zodat de hersenen het als nieuwe routine hebben opgenomen. Nieuw/ander gedrag leidt tot andere gevoelens en gedachten. In therapieën wordt het “doen alsof” vaak gehanteerd als manier om je anders te gaan voelen. Als je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen wilt krijgen dan helpt het om bewust stevig te gaan staan, je breed te maken en goed rechtop te staan. Door je spieren aan te spannen voel je je sterker en dat zorgt voor meer wilskracht.
In onderzoek is gebleken dat mensen die hun vuisten ballen als ze iets lekkers aangeboden krijgen meer afvallen dan mensen die dat niet doen (ik voel me sterk, ik laat dat eten staan) (Hung & Labroo, 2011).
Dus is het belangrijk om de Fit & Slank methode vanaf het begin nauwgezet te volgende (de Regel van 3, de 7 Afspraken). Je nieuwe eetpatroon wordt vanzelf routine en op gegeven moment hoef je daar niet veel over na te denken. Je zult snel resultaten zien waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. Herken ondermijnende gedachten (dit gaat je niet lukken, hoe lang hou je dit vol?) en maak daar korte metten mee. Bal je vuisten en voel je sterk.