Veel mensen gaan vol goede moed beginnen aan hun voornemens voor het nieuwe jaar. In de top 5 van voornemens voor 2019 (bron: RTL Nieuws n=2000) stond op de eerste plaats afvallen, gevolgd door meer sporten, minder stressen, positiever zijn en meer tijd voor jezelf. Niet voor niets is januari omgetoverd tot Dry January.
Maar wist je dat de meesten het na 1 mislukte poging alweer opgeven. 10-20% van de mensen met goede voornemens zijn succesvol, de overige 80% helaas niet. Bezorgservice Deliveroo voorspelde vorig jaar op basis van hun verkoopcijfers van de jaren ervoor op welke dag de voornemens massaal zouden sneuvelen, dat was precies te zijn op 18 januari.
Vaak komt dat omdat mensen naast hun goede voornemen geen (stappen)plan hebben om het doel ook daadwerkelijk te bereiken. Zodat je ook voorbereid bent op de eerste tegenslag. Daarnaast moet het voornemen en hetgeen je gaat laten of juist meer gaat doen iets opleveren. Visualiseren van je doel kan daarbij helpen.
Maar wat het echt zo moeilijk maakt is het feit dat het gaat om het stoppen van een slechte gewoonte of het aanleren van een nieuwe gewoonte. En gewoontes zijn, het woord zegt het eigenlijk al ingeslepen en onbewust. We denken daar vaak al niet eens meer bij na, het gaat vanzelf. Vanuit die gewoonte dus en dat maakt het stoppen of veranderen zo moeilijk.
Drie tips om een nieuwe gewoonte vol te houden:
1. Het aanleren van een nieuwe gewoonte is het meest succesvol als je deze koppelt aan een andere bestaande gewoonte. Waarom? omdat deze gewoonte al in je onbewuste systeem zit. Een nieuwe gewoonte daaraan koppelen vergroot de slagingskans.
2. Formuleer je nieuwe voornemen positief. Dus niet ‘ik stop vanaf nu met frisdrank drinken’ maar ‘Als ik dorst krijg drink ik geen frisdrank meer maar pak ik een glas water’ of ‘Als ik ’s avonds trek heb in een koekje of chips dan pak ik een stuk fruit’ en als laatste ‘Als ik uit mijn werk kom, plof ik niet op de bank maar ga ik gelijk een rondje hardlopen.’ Bij deze laatste helpt het als je je hardloopkleding al klaarlegt.
3. En bovenal heel belangrijk. Wees niet te streng voor jezelf. Een slechte gewoonte is niet in één dag ontstaan een nieuwe dus ook niet. Lukt het een keer niet of zelfs meerdere keren niet. Accepteer dat, leer ervan en begin weer opnieuw. Geef jezelf de tijd, wees realistisch en beloon jezelf als je goed op weg bent. En voor je het weet heb je een nieuwe ingeslepen goede gewoonte.
Dus gewoon doen maar wel doordacht.
Succes met je voornemens voor 2021!