Je wil graag afvallen, is het dan wel of niet goed om koolhydraten te eten? Om hier antwoord op te kunnen geven is het belangrijk eerst verder te kijken naar de verschillende soorten koolhydraten. Je kunt onderscheid maken in “simpele” koolhydraten en “complexe” koolhydraten. Complexe koolhydraten zijn de koolhydraten uit bijv. volkoren graanproducten, peulvruchten en zilvervliesrijst. De broodnodige brandstof, waar je lange tijd een verzadigd gevoel van houdt. De simpele koolhydraten zijn de suikers in koek, snoep, gebak, frisdrank en de vele voedingsmiddelen waaraan suiker tegenwoordig is toegevoegd.
Wat gebeurt er met je bloedsuikerspiegel wanneer je een glas frisdrank dat al gauw 5 suikerkontjes bevat drinkt? Je bloedsuikergehalte schiet als een pijl omhoog en geeft je (heel) even energie. Vervolgens maakt je alvleesklier insuline aan om de bloedsuikerspiegel weer te laten zakken, want je lichaam streeft naar balans. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel weer flink zakt en je weer behoefte kunt krijgen aan zoetigheid. Zo krijg je teveel pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Op lange termijn kan dat ervoor zorgen dat de alvleesklier uitgeput raakt van het alsmaar normaliseren van die bloedsuikerspiegel. Diabetes type 2 ligt dan op de loer en helaas komt dat tegenwoordig veelvuldig voor en steeds meer op jongere leeftijd.
Je kunt zelf vrij makkelijk visualiseren hoeveel suiker er in een product zit. Kijk op een etiket naar de koolhydraten per 100 gram of ml. en dan met name naar “waarvan suikers”. Staat er bijvoorbeeld op een pak magere vruchtenyoghurt: per 100 ml. 15 gram koolhydraten, “waarvan 14 gram suikers”, dan kun je zelf uitrekenen hoeveel suiker er in een portie of het hele pak zit. 1 suikerklontje weegt 4 gram, dus 14 gram delen door 4 en je weet dat in 100 ml. magere vruchtenyoghurt 3.5 suikerklontje zit en in 1 liter dus………10 x 3.5 = 35 suikerklontjes! Een gedeelte hiervan is wel lactose, de melksuiker, maar het grootste gedeelte is toegevoegde suiker. En alles bij elkaar krijgen we op een dag vaak onnodig veel suiker binnen.
Nu krijgen we ook regelmatig de vraag: “in fruit zit toch ook veel suiker, mag dat dan wel?” Klopt, in fruit zit over het algemeen ook een behoorlijke hoeveelheid suiker, maar deze suikers zijn omgeven door vezels, vitamines en mineralen waardoor de invloed op de bloedsuikerspiegel veel minder groot is dan bij de “uitgeklede” producten zoals frisdrank, energydrinks, snoep, koek en gebak. Juist de vezels zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft en er dus minder trek tussendoor ontstaat. Dat is ook de belangrijkste reden, waarom de complexe koolhydraten uit volkoren graanproducten prima passen in een gezonde leefstijl. Helemaal koolhydraatarm eten is niet gewenst omdat koolhydraten een belangrijke vorm van brandstof zijn om goed te kunnen functioneren. Op lange termijn heeft koolhydraatarm eten een negatieve invloed op de stofwisseling en kan het belastend zijn voor de organen. Schrap dus alleen zoveel mogelijk de simpele koolhydraten (suikers) uit je eetpatroon en geniet gerust van volkoren graanproducten.
Door Fit & Slank coach Willy Woddema