Een tijd geleden maakte een van mijn cursisten enorm veel indruk op me toen ik haar vroeg naar haar doel om af te vallen. Haar antwoord was: ‘Ik wil afvallen zodat ik samen met mijn kinderen bomen kan gaan beklimmen’, hetgeen haar op dat moment niet lukte vanwege haar overgewicht. Ze deed het dus niet alleen voor zichzelf, maar vooral voor haar kinderen. Wat een bijzonder doel! En dit doel was meteen haar grootste motivatie.
Alle cursisten die ik begeleid hebben hun eigen doel: afvallen, fitter en energieker worden, hun gezondheid verbeteren en/of informatie krijgen over een gezond eetpatroon en leefstijl. En ieder heeft daarbij zijn eigen motivatie.
Maar wat is motivatie nu eigenlijk? Motivatie is een beweegreden om bepaald gedrag te vertonen, om zo je doel te bereiken. Je motivatie resulteert in een bepaald gedrag dat je voordeel oplevert, op korte en op lange termijn. Daarbij is het belangrijk om je lange termijn doel voor ogen te houden. Als voorbeeld: Eet je het gebakje dat je op een verjaardag wordt voorgeschoteld op, dan levert jou dat op dat moment een voordeel op in de vorm van smaakbevrediging. Echter, geef je jezelf even de tijd om je af te vragen of je er wel echt trek in hebt en of je hier je kilocalorieën wel ‘aan uit wilt geven’? Is je antwoord nee, dan bespaar je je een hoop kilocalorieën en dat is op langere termijn zeker een voordeel, wanneer je je als doel hebt gesteld om af te vallen.
Bij motivatie onderscheiden we intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. De intrinsieke motivatie is de motivatie die vanuit jezelf komt, dingen die je hebt aangeleerd. Oftewel jouw persoonlijke drijfveer. Jij wilt het graag! Bij extrinsieke motivatie word je van buitenaf gemotiveerd en geprikkeld, bijvoorbeeld door de reactie van je omgeving (‘Wat zie je er goed uit!’), maar ook door dat getal op die weegschaal dat omlaag gaat. Extrinsieke motivatie kan stimulerend werken, maar ook uitdagend zijn; hoe vaak hoor je niet op een verjaardag of een feestje: ‘Ach, doe niet zo ongezellig en neem toch een stukje/glaasje’. Dan moet je sterk in je schoenen staan en weer een beroep doen op je intrinsieke motivatie!
Je motivatie zorgt ervoor dat je, ook in moeilijke tijden bij feestjes, vakanties, e.d., toch de juiste keuzes kunt maken. Belangrijk is om je motivatieredenen voor ogen te houden en ze af en toe eens door te lezen. Wat is jouw doel, waar ga JIJ voor?!
En deze cursiste wist dat heel goed! Samen gingen we aan de slag en ze volgde heel trouw de adviezen op. Ze was geen ‘excuus-truus’. Natuurlijk had ze het wel eens moeilijk, maar ze kende haar valkuilen en had daar zelf oplossingen voor bedacht. En at ze een keer de ‘verkeerde’ voeding dan kon ze zichzelf herpakken. ‘Je moet het gewoon doen’ zei ze altijd en dat was voor haar vanzelfsprekend. Af en toe stuurde ze me een berichtje dat ze heerlijk aan het lunchen was, dat was haar beloning. En hoewel ik haar had gezegd dat ze zichzelf beter niet kon belonen met eten, koos ze daar toch bewust voor. Ze ging haar eigen weg en nam haar eigen verantwoordelijkheid. Ze heeft nu een gevoel ontwikkeld waardoor ze weet wat ze wel en soms beter niet kan nemen. Haar focus ligt op vitale voeding, voldoende beweging en ze heeft inzicht in haar gedrag.
We zijn inmiddels een jaar verder en deze cursiste is ruim 34 kilo afgevallen! Ze heeft dit gewicht ook weten te behouden dankzij haar enorme motivatie. Een tijdje geleden kwam er een berichtje binnen op mijn telefoon; een foto van haar en haar kids, gekleed in een tuigje en met helm op … ze stonden klaar om te gaan klimmen! Wow wat ben ik trots dat ze haar doel heeft bereikt!